Skip Navigation Links Startsida - Föreningar

Stipendiater

Stipendiater i Pälle Näver-Sällskapets regi har varit:

 

1997- Pär-Olof Högstedt, Pälle Nävers sonson.

1998- Arne Johansson, ( Sven-Arne Jones ), Helsingborg. Skrivit ”Pälle Näver Saga”.

1999- Håkan Stahre, Huskvarna. Inspirerades av Pälle i sitt konstnärsskap.

2000- Agne Allvin, Vetlanda. Gjorde förlagan till den byst som finns i Stenberga.

2001- Evan Ljunggren, Eksjö. Har producerat skivor och kasetter av och med Pälle.

2002- Birger Axelsson, Grönskåra. Tolkare av Pälle Nävers dikter i ord och ton.

2003- Gun Svensson, Veddige och Susanne Kihl, Varberg. Framför Pälles dikter i ord och ton med egna och andras tonsättningar.

2004- Wivi Johansson- Svahnberg, Tolkare av Pälle Näver med bravur i 50 år!

2005- Inga-Margareta Sjöqvist, Alingsås. Tonsatt mer än 100 av Pälles dikter!

2006- Björn Pettersson, Emmaboda. Tonsättare och härlig vissångare.

2007- Stig Tornehed, Växjö. Radio- och TV- producent om Pälle.

2008- Birger Magnusson, Virserum. Gjort mycket dokumentation om Pälles liv och diktning.

2009- Gudrun Gustavsson, Vetlanda. Eldsjäl som lade första grunden till Pälle Näver-Sällskapet.

2010- Henrik Bengtsson, Eksjö. Producent av Pälle Näver-Sällskapets första CD-skiva och haft många framträdande med Pälle Nävers liv och diktning.

2011- Lars-Gunnar Flink, en mycket god Pälle Näver-ambassadör under många år som glädjer många människor i hela Sverige.

2012- Ulrica Segehem, Stenberga. Ulrica skrev det första manuset till bygdespelet, "Dä ä som dä ä.." om Pälles liv och som på senare år mest bidragit till att hålla Pälles minne levande.

2013- Inez Högstedt, Stenberga. För att helheten i ett besök hos Pälle blivit trevligt och minnesvärt är detaljerna lika viktiga som huvudarrangemanget. Inez har med stort engagemang skött allt det praktiska på ett beundransvärt sätt.

2014- Mats Harrysson, Växjö. Gjorde den fina filmen, Pälle Näver- en poet med glimten i ögat, som visades på SVT. Filmen fick ett stort genomslag med 250 000 tittare på premiärvisningen.

2015- Folke Johansson, Torup. Folke har med sitt företag Ramnaredsbuss anordnat resor till Pälle Nävers Vättehult i 50 år och har medverkat till 1000-tals besökare fått stifta bekanskap med Pälle.

2016 - Bengt Birgersson, Stockaryd. Bengt har under många år, med glimten i ögat och med en underbar röst framfört Pälles dikter både i ord och ton. 

2017- Föreningen Näverlundadalen. Under 15 år har man satt upp teaterföreställningar i Stenberga, med Pälle Nävers dikter och historier som bas.

2018- Jonathan Granefelt, Värnamo. Vissångare och gitarrist. Har gjort högklassiga tonsättningar av Pälles dikter för gitarr. En ung och spännande musiker av klass.

2019- Mattias Blomqvist, Malmbäck. Vissångare och gitarrist som tonsatt flera av Pälles dikter med ett modernt, skönt och tilltalande sound. 

2020- Inställd Pälle Näver-dag p g a pandemin.

2021- Tomas Boström, sångskrivare och musiker som tunerat med Pälle som ung och bl a tonsatt den mest poulära versionen av Aftonpsalm. Den versionen spelas från Stenberga och faktiskt ända till Japan!

Två stipendiater, Wivi Johansson-Svanberg och Pär-Olof Högstedt.